1975ean Franco hil ostean hasi zen egoera pixka bat aldatzen. Gurasoek meritu handia zuten, itsu-itsuan ikastolaren aldeko apustua egin zutelako. Hasieran ikastola ez zen legala eta erdi-klandestinitatean aritzen ziren. Egoera txar asko bizi behar izan zituzten. Guardia zibilen eta inspektoreen bisitak. Nekane umea izatear zegoela, muturrez aurrera erori zen inspektoreari gelak erakusten ari zenean. Inspektoreek aitzakiak jartzen zituzten beti, baina ikastolaren baldintzak ere ez ziren egokienak. Hala ere, lantalde ona zuen ikastolak.