Dantzak eta erromeriak

Dantzak eta erromeriak Igandero joaten ziren lagunak kalera, zinean filma ikusi eta dantza egitera. Auzoko erromerietara ere joaten ziren.

-Beti be erromeixak edo juergatxon batzuk edo egingo zenduzen, ezta?
-Bai. Oso gutxi baiña eitten genduzen.
-Nora zeukazuen joeria joateko, San Antolinen bertan edo kalera edo.
-Kalera, Elgoibarrera kalera asko. Domekako ibilixori, juntau kuadrillia. Bueno, lau lagun giñan, juntatzen giñan, geure kontuak edo geure zerak, eta kalera. Musikan buelta bat edo eman eta illuntzen zaban inguruan etxera.
-Aramaittakorik eta ez zan egoten?
-Ordurako amaittu samartu ein zian aramaittakuak. Baiña gu ere laster etxera. Bihako! Gure aitta ta amakin bihako etxera etorri.
-Dantzan eitten zeben plazan?
-Bai, eitten genduan. Erremeixak, batian eta bestian erremeixak zienian, fiestak, por ejenplo San Migel. San Migelera gutxi. Altzola, Mendaro, hor behian ibiltzen giñan gehixao ta horko fiestak-eta zienian?, booo, dantzan hoixe. Han ibiltzen giñan, han ibiltzen giñan.