Eskolan isekak, erdaraz ez jakitearren

1933an jaiotakoa da Margari. Erdaraz ikasteak garrantzia zuen lehenago. Beste umeek burla egiten zieten baserritarrak zirelako eta erdaraz ez zekitelako eta irakasleak ere errieta egiten zien zerbait galdetuz gero. Eskola publikoan ibili zen.

Transkripzioa

-Erderaz ikasi ezkero, eske eurak zela ez zakixen ez erderaz ta ez eskolan, ta eurak erderaripe gelditzen zian ba, eurentzako ez zan mundua e, euskeriakin bakarrik ez zan, eurentzako zan e, erderia jakitzia ere eskolia zala pentsatzen zaben usten dot nik.
-Karo, ni "en el año treinta y tres" jaixotakua naiz e, "el año treinta y tres", oin daukaaz hiruroeta sei urte. Eta harentzako inportantia e hoixe, erderaz ikestia. Kalera bialdu nindduan beratzi urtekin hamaika arte eskolan, plaza txikixan, publiketan. Karo euskalduna ni ta beste azkoittiko bat, Miren edo, gero Upaira ezkondu zan, edade batekuak. Ta gu gaiñera hartu giñuazen orduan basarrikuak giñan ta hartu giñuazen e "Boronas! No sabéis nada!" Eta usten dot harrika ere eitten zigula kaleko umiak e, kaleko umiak e! Usten dot harrika ere eitten zigula. Tamaiña haretantxe, e! Egon e giñan […].
-Bai, bai […].
-Bai, bai. Halaxe eon giñan, burla…! Eta… bueno. Eta, klaro, guk maistriak zeoze esaten bazaban guk ez gendun ulertzen, ez gendun entenditzen… Guk ez gendun entenditzen haura. Eta preguntau ein biheko giñon ba aldamenekuari "Ze da hori?" e, preguntau ein biheko giñon, ta hareatik ere maistriak errita itten zizun. Berak ez zaban entenditzen guk ze esaten giñon… Klaro, harek ez zaban entenditzen gure euskeria… Ta guk ere ez beria! E? Eta aber, zela entendiuko giñan.

Egilea(k): Ane Odria