Karakatetik ikusi zuten nola bonbardatzen zuten Eibar

Eibar bonbardatu zutenean Karakatetik egon ziren begira, belar-meta atzean ezkutatuta. Elgoibarren ere kanoikadak bota zituzten; non lehertu ziren. Gerra denborako bizipenak.

- Gernika ta Eibar botatzen egon zianian, hor Karakatetikan egon giñan gu begira.
- Goittik?
- Bai, goittikan, Julian Zabaleta —Eibarren bizi da hau— ta ni. "Pedro, juan eingo gaittuk ikustera" ta "Bai" ta tirua batetikan ta bestetikan ta gu jarri han e… zera, hau e… bedarran metia, ta bedarran meta ostian jarritta. Ta han [señia] gero beste batzuek eta ba… Ta gero, orduantxe "ra, ra, ra" abioiak eta "danba! danba! danba!" ta Eibarren botatzen ikusten, ikusi eitten genduan zelan botatzen zittuen.
- Ixo ein bihar da hor gora hori ikustera, e!
- Gero Elgoibarren ere, ba, gu han gaudela, zera, kañonazuak bota zittuen ta hemen e… bat surtidora bat badao, ba? Hantxe errekan birek esplotau zeben han. Jo-ta esplotau zebenian, jo-ta ura jo-ta gora, baiña zelako zera, txorrua! Bueno! Ixa Elgoibarko torrian alturara. Demasa! Ta horrek danak ikustia tokau jakun [gerra-denporan]. Ta gero, zera, ibili, ibili, ibili, ni asko ibili, ostian, gero. Neri gustau. Gero ba… gero batakin ta bestiakin ta txofer ta jun ta Bartzelonara ta gero danera.

Egilea(k): Estitxu Irisarri