Eibar (Gipuzkoa)

Birjinape kalea

Birjinape kalea Birjinape kalean Ama Birjinaren irudia zegoen. Denden kokapena eta kaleak izendatzen ditu. Bi okindegi zeuden Birjinapetik behera. Txantonekoen aipamena egiten du.

-Eta Birjiñapia esan destazu, Birjiñapia zala hor figuraren bat edo...
-Nitxo bat baekan eta Ama Birjiñaren bat jeuan han; ez jakixak, illun-illun egoten zuan bertan-da. Ta Birijiñapia, birjiñai lehen itxuria ohittura leku askotan jeuazen, nitxuak ipintzen zittuazen. Ta gero figurak, elixako figurak. Han be hoixe jeuan, eta Birjiña Azpixa horretxeaittik esaten jakuan hari.
-Birjiñapia.
-Nere ustez behintzat.
-Eta Birjiñapera sartu eta Tanborreneko dendia ze zeuan, jeixten hasi ta ezkerretara, eskumatara?
- Bai, sartu aurretik jeuan Tanborreneko dendia. Ardantzarako aldaparian hasieran.
-Orduan jaisten hasi eta zuzen Ardantzara eta eskumatara Birjiñapia eta...
-Bai, hara hasi baiño lehen goittikan Birjiñapera, ta gero pixkat bajatzen hasi ta dendia; Katxoneko etxian kontra jeuan ha be.
-Eta gero handik zuzenian Ardantzara.
-Ardantzara. Gero pasatzen eban zerori erreka gaiñetik, eta hemen errekia amaittu eitten zuan hor. Gerra ostian hasi zuan, tapau zuan hau berutz.
-Eta esan dozu hor Birjiñapian, Txantoian lelengo fabrikia bertan egon zan?
-Birjiñapetik honutzao baiña bastante. Hor ikusten dok.
-Birjiñapetik Arraindei kalera.
-Bai, Arraindi kale alderutz, Arraindi kalerutz. Han jeuan, panaderixak pe baeuazen han bi. Baiña harek danok motor elektrikuakin eitten juen biharra. Urakin etxeuan hor ezebe, hi.
-Txantoia orduan, Star-ra, bertan hasi zan orduan.
-Hantxe. Hor ez jakixat hasi zanik, nik hortxe ezautu najuan. Baiña ha be hasiko zuan beste lekuren baten, seguru. Leku txikixauan, gero gehitzen, gehitzen.
-Ezauna zan bera Boni Txantoia Eibarren?
-Boni Txantoia semia zuan baiña aitta zera zuan. Zela zuan ha, aitta, Txantoi Zarra. Izena ezin [gogoratu].
-Ezautu zenduan zaharra?
-Bai, bai.