Eibar (Gipuzkoa)

Errepublikaren aldarrikapena Eibarren

Eibarko kultur ondarea

Odol tanta bat ere isuri gabe aldarrikatu zen Errepublika Eibarren. Apirilaren 12an hartutako erabakien artean, kaleetan zaintzaileak jartzea izan zen bat. Eguna luze joan zen, arratsaldeko 16:00etan Madriletik eta Bartzelonatik baieztapena jaso arte.

Jatorrizko proiektua

- Ta gero guk ez gendun nahi odolik, ta ez zan bota odolik.
- Odolik ez zala bota... Hauteskundeak apirillaren 12an ospatu ziren, botoak ikusi zenittuzten Eibarren bloke republikano-sozialistak irabazi zittuela, eta apirillaren 14ean goizeko zazpietan jarri zenuten bandera Eibarren.
- Bai.
- Eta esaten duzu odolik ixuri gabe egin zela botereen transmisioa. Erregeak, Alfonso XIII.ak orduantxe egin zuen ihes, ez? Hanka Espaiñiatik.
- Bai, hanka.
- Ze gauza dauzkazu gogoan egun hartakoak? Goizeko zazpietako bandera jartze hura... beste ze gauza dauzkazu gogoan?
- Ba, bakian aldekuak zela izan garan, ba, guardixa bat nonbrau zan kalietan ta plazetan zaindu deixen iñor badator...
- ... lapurretak edo -en fin!- honek gauzok aprobetxatzen dittuenak. Lehelengo bat biharra haxe izan zan. Ta gero, eguna geruago ta luziagua egitten jakun, ez zan etortzen konfirmaziñuori arratsaldeko laurak arte Barzelonakua ta Madrikua.

Egilea(k): Eukene Lamariano , Oier Narbaiza