Eibar (Gipuzkoa)

Gerraostea Eibarren: lana aurkitzeko arazorik ez

Eibarko kultur ondarea

Gerraostea Eibarren. Errepresio gogorra hasierako urteetan.

Jatorrizko proiektua

Transkripzioa

- Orduan, ez ziren garai oso politak, e? Gaur urrutitik begiratzen ditugu eta bueno, erdi lausoan, erdi lainotan, hor ikusten ditugu. Bai, baiña...
- Klaro! Represiñua hasieran izan zan gogorra. Gogorra ez, eskandalua izan zan! Baiña itto bihar ziran "entre cadáveres" esaten dana. Eta gero, pixka-pixkaka, eurak nahi ez dabela, pixkat biguntzen hasi ziran. Karzelan be ezin leikian horrenbeste jente euki! Bateron batzuk etara bihar zittuen! O sea, represalixia juan zan, pixkat-pixkat, pixkat-pixkat biguntzen. Baiña eurentzat peligrua ez zanakiñ, e!
- Eurak pentsatzen eben: “Ba, hori dirijentia izan leikek” eta, “horrek organizau leikek” eta horrek ez, e! Horrendako ez zan egon barkamenik.

Egilea(k): Eukene Lamariano , Oier Narbaiza