Euskara batuaren indarra eta garrantzia

Euskara batua. Euskal Herrian zehar ibiltzeko, “ez dago pasaporte hoberik euskara baino”. Hurbiltasuna.

– Eta euskera, pasaporte. Hor iparralde-hegoalde, alde guztietan.
– Eta hori nere emaztiak esan estan. Nere emaztia, erdelduna. Eta gitxienez nahi neban Euskal Herrixari kariñua erakusteko. Sarri kotxia neukan eta juaten giñan Euskal Herriko paraje batzuk ikustera. Eta neri beti gustau izan jata Baxenabarre aldera eta Zuberoa[ra] eta [juatia]. Eta hor aldietan juan eta, bueno, emaztiak esaten estan: “Jo! Gasolinera baten geldittu, ostatu batera juan eta zuk euskeraz egitten dozun momentuan, bueno, ya diferente da tratua: frantses egiñ edo euskeraz egin konturatzen naiz. Zuretako ez dago pasaporte hoberik euskeria baiño”. Eta, egixa. Euskeriak beti egitten dau halako famelixa, zeure famelixakua dan edo alkarte berekua zarala eta beti hurbilttasun bat. Eta, egixa esan, inportantia da nere mendiko ibillera guztietan. Horregaittik ahalegindu nintzan euskera batura jotera. Bestiak behintzat… bestiak neri aitzeko eran berba egittia.