Baskaran, Eibarko abade laikoa

Benigno Baskaran, Eibarko abade laikoa. Aurretik haren aitak, Marcelinok, izan zuen ardura hori. Hileta zibilak nolakoak izaten ziren. Marcelino Baskaran: “gizon betea”.

– Hor bazegoen beste bat: Benigno Baskaran.
– Hori gerokua da. Benigno Baskaran. Interesantia bere aitta zan, Marcelino. Guretako, Sumendixa. Ze jatorriz hórrek Sumendixa basarrikuak ziran, Eibarren bertan . Eta Benigno Baskaranen aitta zan Eibarren esaten gentsana "cura laico". Ni jaixo nintzan Elgeta Kalian. Eta Elgeta Kaletik zan Elgetarako bidia, kalzada zaharra, Erdi Arokotik. Eta hillerrira be handik pasau bihar zan: nahi elixatik, nahi edozein tokittatik, kale horretatik. Eta gu han ohittuta genguazen noixik behiñian. Ez asko, baiña sarri egitten ziran entierruak, zibillak. Eta "cura laico" horrek… Eta gu sarri kuriosidadez juaten giñan. Harek egitten zittuan diskursuak oroitzen naiz ze eratakuak ziran. Berak egitten eban holako panejiriko bat hildakuana, haren izakeria eta zera. Beti, baitta be , txintxilizka lagatzen eban Jangoikorik izango dan ala ez. Baiña ziurtasuna ezta berak be eta: “Ba, bueno, badago be, gizona ona izan da”. Eta holako zer bat egitten eban.
– Rekomendazioa.
– Oso kuriosua zan. Eta persona bat oso respetaua zana. Holako, gaiñera, naturalezaz, holako pazifista erako zer bat zan, baketsua, serixua, bihargiña. Eta persona bat herrixan errespetua eukana.
– Gizon betea, esaten den bezala.