Gerraosteko gosea

Gerraosteko gosea Bizimodu aldaketa gerra ondoren: gosea. Ogi gutxi zuten. Artua esnearekin egosten zuten, baina artua ere entregatu behar izaten zuten. Patata eta babarruna ere bai. Errotak itxita egon ziren; mailuarekin jotzen zuten artoa. Garirik ez da izan sekula inguruetan.

-Eta asko aldatu zan bizimodua... gerra etorri aurretik eta ondoren?
-Ze aldaketa...?
-Gosia.
-Gosia?
-Gosia. Holaxe ogi ttiki bat. Gui hoi eman o bat´e ez eman... berdin zan.
-Txarra. Ogi txarra, ez?
-Gutxi.
-Gutxi. Txarra hua zan. Guk in izandu deu behiyak bildu, artua zelaitik ekarri, mailubakin jo ta esniakin egosi. Hoi, hoi ona da… haekin nekez gosetzen zea… gosetu. Hoi makiña bat bider, artua genun bitarte. Baiña hua´re entregatu in biha izaten genun ta /da/. Ze iten zenun?
-Entregatu in behar izaten zan?
-Bai. Artua ta babarruna, dana, patata ta dana. Dana. Ta beak, beak erraziyua eman.
-Buuuf. Nik makiña bat bider… ez dakit aitu izandu dezun zuk… txerrintzat antalaporruk. Harek... haik patatak ditue… hain patatak erre sutan, kendu azala ta jan ta ibilli gea gu...
-Bai, e?
-Bai, ibilli beharko!