Ama lan eta lan; amonarekin haziak

Ama lan eta lan; amonarekin haziak Lizarriturri lantegian egiten zuen lana aitak. Desagerrarazi zutenean, amak etxeak garbitzen atera zuen bizimodua; ahizpekin gabardinak josten ere bai, denda baterako. Ez zuten ikusi ere egiten. Amonarekin hazi ziren. Amona Andrestegikoa zen. Aita Burgosen jaioa zen, eta Lasarten bizitua.

Transkripzioa

-Zu pixkat handitzen joan ziñanian ta, hor bizimodua zailla izango da, ezta? Aitak zertan iten zun lana?
-Lizarriturriko fabrikan.
-Lizarriturrikuan?
-Bai, jaboien ta zea hoi. Lizarriturriko fabrika.
-Eta orduan, gero aita falta, eta zuek, e, aurrera in behar.
-Bai, bai.
-Bai, hala gelditu zan.
-Eta ze iten zun, berdura-ta saldu?
-Amak? Interina! Harrapatze... Ateatzen zizayon etxe guzik! Goatzen naizena da: bat “donde Vivanco”, Julianategi. Geo bestia hemen, Matia kalean, Altuna. Geo, Gaitan de Ayala, Itsasgain… “O sea, es que” ama ez gendun ikusten! Eta geo etxea jun ta…
-Lan ta lan.
-Bai, geo etxea jun ta… Ahizpak gabardinak josten eoten zian, eta han eoten zan, gabardinak-eta josten. “O sea”, guk, ez dakit zenbat ordu´re amak iten zun lana.
-Eta izebak eoten zian gabardinak josten… eta norako? Hori enkarguz, ala…?
-E, denda bateako.
-Denda baterako.
-Bai. Denda bateako.
-Eta janariya-ta nork prestatzen zun, amak?
-Amonak, amonak, bai. “O sea”, gu amonakin haziyak gea.
-Amona, lehen esan dezu, bertakua da, Andrestegin jaiyua.
-Bai, bai. Uste det amona´re han jaiyua zala, uste det, e. Ama-ta hoi behintzat bai, hoi bai, Andrestegin jaiyuak dia. Eta amona´re uste det baietz. Ta ne anaya´re han jaiyua da; ni ez, baiño ne anaya bai, Andrestein. Ze ez dakit zenbat jeneraziyo… amona, ama, anaya… bueno, aman famili dana hor jaiyua da… hiru jeneraziyo behintzat hor jaiyuak dia.
-Nere aita, jaiyua? Burgosen.
-Burgosen jaiyua.
-Nere aita bai, nere aita Burgosen jaiyua zan. Geo Lasartea-ta etorri zian, baiño… esto, geo nola hasi zan fabrikan lanian, ba Lizarriturrin, […] etxian eoten zan.

Egilea(k): Idoia Etxeberria (Badihardugu Euskara Elkartea)