Lehengo Anjel kalea eta Kai ingurua

Lehengo Anjel kalea eta Kai ingurua <p>Parte Zaharreko Anjel kalean jaio zen Mirentxu. Lehen oso ezberdina zen, hasieran hiru etxebizitza egin zituzten bertan. Oso toki onean dago, akats bakarra igogailurik ez duela da. Kai ingurua ez da askorik aldatu, lehen jende gehiago aritzen zen lanean. Moila leihotik bertatik ikusten du. Lehen 'el barriro de la jarana' deitzen zioten, zarata, eta haserre asko izaten zelako. Arrantzaleak lehen oinutsik ibiltzen ziren.</p>

- Hau nolakoa zan zu umia ziñala?
- Ba oso ezberdiña. Eske etxe hau /etxiau/ erosi zuten 3 bizitzakua nere aiton-amonak eta laugarrena zan ganbara. Hau. Eta, orduan, erosi zuten hiru eta laugarrenakin, ganbarakin, in zuten laugarrena. Baiño oso ezberdiña uste det. Eta ya gero, milla ta… el cincuenta, goiko bizitza in zuten, oseake, bosgarrena. Eta, orduan, seigarrena ere jarri leike, baiño oain ez [dute iten]. Baiño ez dakau patiyoik, ez dakau ezer, eta aszensorik ez, eta lekuik ez.
- Hori pena, ez? Aszensoriandako lekurik ez egotia?
- Uiii! Hori falta zaio etxe honei /etxionei/.
- Lekua oso ona da.
- Bai, portura… Bueno, kaia ikusten da.
- Dana.
- Bai, hoixe.
- Eta lehen hau, kai ingurua, nolakoa zan?
- Ba berdiña. Hemen aurrian ez zeon ezertxo´re. Bueno, itsusiyaua zeon, zaharraua, eta ya aldatu zuten ta… hoixe.
- Baiña hor jende gehio ibiliko zan lanian oain baiño?
- Bueno, bai, jende gehio ibiltzen zan, eske arraia izaten zan hemen, eta oain askozez gutxiyo. Oseake…
- Oin ez da arraiñik iristen?
- Gutxi. Gutxi.
- Bai. Eta goizian ni jeiki naiz, ba, zortziyak ingurun jaikitzen naiz, eta zeozten txalupa batzuk hor moillan —bueno, ez, kanpon, [Kontxan]— eta txipiroitan, geldi-geldik.
- Eta hori, lehen´e bazeon ohitura hortako?
- Bai, gehio.
- Gehio?
- Gehio. Leheno deitzen ziyoten “el barrio de la jarana”, beti jaleok izaten zialako. “El barrio de la jarana”. Han, e? Baiño gu oso aparte bizi gea hortikan.
- Eta hor ze egoten zan, ba, jende asko beti kalian eta…?
- Bai, eta bronkak eta hasarretu bata bestiakin ta… hola ibiltzen zian! Baiño oain ya ez dao; edukaziyo gehio. Oseake… Hori´re asko iten du /iteu/.
- Eta lehen jendia, bueno, esaten dute arrantzaliak-eta oiñutsik…
- Ibiltzen ziala. Bai. Eta oain zein ibiltzen da oiñutsik? Iñor ez.
- Baiña eroso ibiltzen ziala hola.
- Bai, pozik gaiñea haiek! Ni behintzat ez [nintzake] asmatuko, e! Eske nahikua jarri […] hanka bat, ya [behian] zerbait baldin badao sartzeko nere hanketan. Oseake…