Berriz (Bizkaia)

Guardia zibilen onespenarekin, gauez errotan lanean

Guardia zibilen onespenarekin, gauez errotan lanean <p>Gerraostean errotak itxita egon ziren. Durangon garia ehotzeko baimena zuten bakarrak "Lapikona" eta Imaz lantegiak ziren. Gerora, tranpak egiten hasi zen jendea, garia ezkutuan ehotzen. Guardia zibilak garai batean astebeteko ibilbideak egitera behartzen zituzten eta, gainera, pasatako lekuetan sinadura behar zuten, handik pasa zirela ziurtatzeko. Errotabarrira ere maiz joaten ziren eta batzuetan lotan geratzen ziren. Haien onespenarekin isilpean errota erabiltzen zuten gauez. Errotariak baserritarrekin egiten zuen tratua: hamarretik bat errotariarentzat. Astoekin etortzen ziren baserritarrak.</p>