Bermeo (Bizkaia)

Aitak egiten zituen hilkutxak

Aitak egiten zituen hilkutxak Bermeotik alde egin zutenean, bere gurasoak Bermeon gelditu ziren. Aita Soltxaga jeneralaren laguna eta herriko arotz bakarra zenez, berak egiten zituen hildako militarren hilkutxak eta amak laguntzen zion.

- Orduen joan ein ziñien. Danok? aitte, ama eta danok?
- Ez, aitte ta ama ez. Aitte ta ama horren lehen esaten hasi naiena, horren Soltxagan, hori jefie, Soltxagan hiltzen izan dizanien eurenak, militarrak eurenak, ba eitten izan /tsoie/ deutsoie kajie olezkue, ta gure aittek eitten izan /ttuz/ dittuz harek. Geure aittek eitten izan /ttuz/ dittuz ta gure amak emoteko guri emon doskune kastigue, eureri dirueri haulan beitute, kandela negarretan irabaziko dirue emon bihar orain, hau dirue, hain beste kosta jazkune gauetan kandeliegaz argirik ez dalako egoten izan herridxen. Ta kandeliaz amak lagunduten izan /tso/ dotso aitteri, ta haretan irabaziko dirue.