Eibar (Gipuzkoa)

Astelena, gerrako soldaduen jantoki

Astelena, gerrako soldaduen jantoki <p>Astelena frontoian sukaldea ipini zuten soldaduentzat. Bitartean, pilotan jokatzen jarraitu zuen. Bere lagunak aipatzen ditu eta txerriendako jatekoa nola lortzen zuen kontatzen du..</p>

-Ta, klaro, gero [gerria] etorri zan, da gero frontoian ipiñi eben sukaldia soldauendako.
-Astelenan?
-Astelenan sukaldia zan dana, sukaldia ta. Da atian onduan euan sukaldia, da aurrian, bastante leku euan, bost edo sei kuadro artian libre euan frontoia. Eta ni joaten nintzan pelotan ensaiatzera ta basarrittik zerera. Eta han ein nittuan lagunak. Nik eruaten netsen basarrittik porruak eta azak eta horrek, eta eurek ipintze’esten ondo ipiñitta zer baten, tubo baten zertuta txarrixendako jatekua. Da karruakin eruaten esten basarriraiño, ta txarrixak hazi genduzen bueno!, hobeto ezindako moruan.