Lanerako beharrezkoak zituzten tresnak

Hizlaria(k): Urkiola Lazpiur, Jesus

Erabiltzen zituzten tresnak: mailuka, tenazak, zuloak egiteko matxoak, giltzak egiteko klaberia, porrikak.

- Beste tresnan batzuk?
- Ba maillukia eta tenazak; tenazak bia zien. Tenaza klase asko zaren, olako barra batian tenaza mordua eukitze zaben, segun ze pieza bia zan atzea be, ta modifikau tenazak itten zien kontinuamente, guri aillegatzen baldin baakun pieza raron bat, oni obatu biar por ejemplo, ba oni erozein tenazakin ezin leike obatu, ondo-ondo obatzeko tenazak karteau eitte zien. [...] Por ejemplo zuluak eitteko-ta burdiñiai, matxuak ibiltze giñuan, baiña kuadrauak, rektangularrak, borobilla, baiña mordua eote zan, e.
Ta gero ba giltzak eitten giñuan, ta aura ittekua, giltzak eitteko ari esate jakon klaberia; aura erderazkua zan, klaberia esate akon. Baiña giltzak eitte giñuan ba klase askotakuak. Klaberia da burdiña bat treinta por cientocincuenta, ta an zuluak zaren, segun ze giltza bia ziñuan alako zuluak zaren, ta kuadrau aura, giltzian kuadrau aura sartzen ziñuan tokatze akon zuluan, ta beti kanpora urtetzen dau zati bat, kanpora urtetze jatzu, eta geo auraxe forjau bia zan, bai, eta gero ba formia emon, da errementarixan abilidadia zan aura ondo etaratzia, doblau itte jatzu bestela ta.

Egilea(k): Iñaki Arana