Lanerako beharrezkoak zituzten tresnak

Hizlaria(k): Urkiola Lazpiur, Jesus

Lantegia nolakoa zen. Lan-ingurua: sutegiak, jungurak... Aitaren sasoian, eskuz egin behar izaten zen guztia.

Transkripzioa

Sutaixan bertan guk zaukoun hiru sutai; gero zaukoun martillo piloi bat ez dakit zenbat toneladakua. Bi martillo, bat haundixa ta bestia txikixa zaukoun, ta martillo piloian eitten zan ba forja. Harek motorrak-eta haiziakin-ta emoten jatzun, ta hankiakin zapaldu ta bon! bon! golpiak emon-ta. Porriakin ein biharrian, eskuakin, harekin eitten zan. "Por ejemplo" hartzen giñuan pieza haundi bat, da bero-bero ein, eta sartu han ta bueltaka-bueltaka ipintzen giñuan, nehi dan forma emoten jakuen, luzetu ta; klaro, len ez zaon martilloik, martilloik ez zaonian eskuz. Jungurak zaukoun asko, errementarixak berak eruandako jungurak, bakuitzak berana, eta gero kaldererixan be beste bat zaon, kaldererixan be betik eoten zien ba eskuz lana ittekuak eta, ta "generalmente" forjadoriak zela zauken eran lana, tenazak eitten ibiltzen zien, gehixena-gehixena tenazak eitten.

Egilea(k): Iñaki Arana