Beasain (Gipuzkoa)

Etxean ere erdaraz, maisuak zigorrik ez jartzeko

Etxean ere erdaraz, maisuak zigorrik ez jartzeko Gurasoek erdaraz ulertzen zuten. Amak aitak baino zertxobait gehiago zekien. Etxekoekin euskaraz egiten zuten, baina gerora maisua zigorrak ezartzen hasi zenean, orduan etxean ere euskaraz hitz egiterik ez.

- Bai, bai. Baiño oain… oain urtek eta urtek jun die ta oain danak entenditzen due. Danak. Baiño garai hartan…
- … umeentzat gogorra izango zen, ez? Zuen gurasok bazekiten erdaraz?
- Ba, pixkat bai. Nere ama zan Donostin zerbitzen eondakoa eta aittek´e bai… hitz batzuk bazek… haik bai, haik bazekiten. Baiño nik sei urte nitun ta ni nitzan zaharrena senidetan. Eta ze, ze jakingo gendun, ba? Eskolan, Matxinbentan eskolan gebiltzenak ezer ez erderaz.
- Etxean, orduan, euskaraz egingo zenuten, ez? Gurasoekin euskaraz egingo zenuten…
- A! Bai, etxen beti euskeraz.
- Eta […] egoten giñan. Gure etxea zan bi bizitzakoa, bi bitzitza: goian ta behean. Ez naiz geldirik egon…
- […]
- Bi etxebizitzako eta…?
- Aldamenekuari tokatzen bazitzaion anillua eukitzea, nei, nahiz neure etxen eon, hue zai-zai eoten zan nik nola hitz eiten nun. Ni neure sukalden, e? Amakin o etxekokin hizketan. Eta aitzen baldin bazian, korrika jun ta anillua eman.
- Orduan, eskola kanpo ere… Eskolatik kanpo ere zaintzen…?
- Eske, klaro, anillua zeukanak eman ein nahi zion batenbati. Eman ein behar zon. Hortaiñoxe, e? Hortaiñoxe.
- Bai. Isilik egon. Bate hitz… Ez genekiun erderaz ta isilik egon ber. Sinistekook ez dia, e? Baiño…