Aulesti (Bizkaia)

Hondartzara urtean behin

Hondartzara urtean behin Hondartzara urtean behin joaten ziren maistrarekin, baina hankak baino ez zituzten bustitzen. Behin neska bati arrain batek haginka egin zion. Karraspio hondartzarako joan-etorria oinez egiten zuten.

- Ta plaire-ta. Plaire zuek ez ziñien juaten, ezta?
- Ez. Plaire juten giñen urtin baten maistriaz ure ikusten eta uren ortozik hantxe ibiltzen apurtxu baten.
- Bai?
- Ta hamen paseu dxakun, jun giñen ta arraiñek hainke ein otsen neska bateri. Ein leike arraiñek hainke? bai, bai. Iñuzentemente igul etorko zan hondarrin-edo, ta behintzet- eta zelako sustue-ta. Lekitxora jun ta etorri oiñez.
- Karraspidxora edo Isuntzara?
- Ez, ez, ez, Karraspidxora.