Urtegi, zubi eta bainu etxe

Urtegi, zubi eta bainu etxe Urtegia egitea garrantzitsua izan zen Pilarrentzako. Herriko zubi batetik amuarrainak harrapatzen zituzten.

-Orduan inportantia izan zan eittia pantanua?
-Bai, bai, ni neuretako bai. Orduan be batzuk esaten auen, eztakitzu?, egon zien kontra ta bai eta bestiek be bai, baiña ni neuretako bai. Behintzat ura bauku.
-Herriko jentiak egin zeban edo?
-Ez.
-Kanpokuak?
Semea: Egon zien, baiña kanpokuak, enpresa kanpokua ta injeneruak eta kanpokuak. Hemengo batzuk egon zien ba parua egon moruen han lanien baiña ez jente asko.
-Errekak pasatzeko zubixak bazeuazen len?
-Hemen? Hemen zubixa ederra euen, zubixa, han zubi bat. Han zubixan amorraiñak pesketan-da, harrapetan-da ibiltten zien.
-Orduan bazeuan zubixa.
-Hor dau zubi bat, ointxe be badau hori zubixa.
-Baiña oin gehixao daoz, ez. Gero zubi berri bat edo ein zeben?
-Arreglau ein euen hori. (...). Gure denporan hau palaziuoi hor dauena, hor Kaja Laborala ero, hori euen, da horrek aukien etxe bat zainketan dauendako ta. Eta ha auen errekan, erreka-errekan ha aukien.