Andoain (Gipuzkoa)

Hilketaren interpretazioa lehen eta orain

Hilketaren interpretazioa lehen eta orain Hasieran, grebak jornala hobetzeko izaten ziren; gerora, arrazoi politikoengatik izaten ziren. Carrero Blanco hil zutenean, xanpainarekin ospatu zuten askok. Gaur egun, jendeak ez du berdin ikusten hilketa.

-Politikakin asko sartu zan ordun. Ordun esaten zan: "Han matau una sardina vieja. Han matau dos sardinas viejas". Ta, jo, festejatu itten zan. Harritzekua hoi da, festejatu itten zan. Eta Carrero Blanco bota zuenian, hoi nik nere begikin ikusi dittut /ikusittut/: jaztea joaten giñanian, han "descorchándose champan". Benga! Bueno... Eta akatu itten zan. Ordun libre zeon, ta oain berriz ez emen dao libre. Aber ze gertatzen dan /gertatzean/ oain. Eta oain, bat baiño gehio, ta hamar baiño gehio, "La sardina vieja" esaten zunak eta zeak, "ahora" ETA-kuak eta txarrak dittuk."Y entonces, ¿por qué decías, pues? aquello también era muerte" "Sí, pero entonces estaba Franco". "¿Y porque está Franco la muerte no es igual?"

Egilea(k): Ane Leturia