Indamendi Mendi Bazkunaren sorrera 1973an

Indamendi Mendi Bazkunaren sorrera 1973an Zarauzko Pagoeta Mendi Elkarteko zuzendaritzan urteak eman zituen. Zumaiako Oargi Mendi Elkartearekin batera ibilaldiak antolatzen zituzten, zarauztarrek bakarrik ezin baitzuten autobusa bete. 1970ean Mertxe Iruretarekin ezkondu eta Zumaiara joan zen bizitzera. Oargi ez zegoen federatua, elizaren babesean sortutako taldea zen. Joxeba eta bere lagunek federatzea beharrezkoa ikusten zuten, baina ez zuten nahi elizarekin loturarik. Federazioak eskatutako baldintzak betez, talde berri bat sortu zuten 1973an: Indamendi Mendi Bazkuna. Hasiera batean hiru mendi taldeak batera ibiltzen ziren.