Alpeetara joan zen lehen aldia

Alpeetara lehenengo aldiz trenez joan zen, bakarrik. Orduko ibilerak; anekdotak. Mont Blanc.

– Baina Alpeetara ere joana zara.
– Bai.
– Gaur badirudi hori guztiori etxe aurrean daukagula.
– A, baiña jo orduan! Autua neukanian gero, errezago. Alpietara be hurrago. Baiña lehelengo aldiz trenez, bakarrik.
– Bakarrik gainera.
– Ni bai. Bai, bai. Etorri… Pentsau: Eibarren oporrak. “Eta nik zer egin bihar dot oiñ?”. Hartu trena eta “banoia”. Pentsau: Elgoibarko talde batekin geldittu nintzan. Eurak gia egitteko esan esten Anetora. Eta, bueno. “Orduan Valle de Aranera juango naiz eta gero Valle de Arandik mendiz pasauko naiz Reclusako refugiora halako egunetarako eta lagunduko detset haieri Anetora igotzen”. Baiña bidian, Donostiara bidian, esaten neban: “Baiña ni Valle de Aranera juaten banaiz, zenbat gehixago bihar dot? Beste horrenbestekiñ han nago ni zerian, Alpietan. Alpietara juango naiz”. Juan nintzan Alpietara. Bidian zertu. Horretarako geldittu nintzan Donostian, lagun bati eskatu netsan planua, han ibillittakua zan eta plano bat laga estan. Gero hamen bisitau neban beste bat Irunen. Irunen esan netsan: “Zu, bakarrik noia eta eguraldixa txarra edo egitten badau? Ze neri ez jata inporta bakarrik Mont Blanc-era igotzia; ze nundik jentia doian, handik juango naiz”. Eta berak esan: “Hombre, ez!”. Horrek gia baten rekomendaziñua emon estan, gia batentzat. Eta hau zan Etxenike bat, Irungua. Eta emon estan rekomendaziñua. Baiña nik, bueno, bakarrik igoko nebala eta horretara juan nintzan. Eta ez neukan nahikua diru. Baiña gero eguraldi txarrak. Egon bihar izan nintzan refujixuan urten ezinda, ez dakitt, hiru edo lau egunian edo. Eta egunak aurrera eta argittu ebanian zegozer, “banoia”. Eta tope egin neban Legazpiko batekiñ.
– Hara!
– Aristi apellidoko bat. Begixan defekto bat eukan. Baiña nik ezagutzen neban mendittik ha. Eta beste bat zerekua, Urretxukua, Urretxuko bat, haren laguna, kalian Chamonixen. Eta eguraldi halako txarra zalako, orduan ba hónek esan esten… [Hau esan netsen]: “Ba nik asmua dut horra juatekua”. Eta: “Jo guk be bai, baiña esaten dabe gia barik…”. [Gero neri gertatutakuaren barri emon netsen]: “A! Ba nik berba egin dot eta erabagi dot zera. Eta gehixago: prueban ipiñi nabe –esan netsen–. Nator oin Croixetong-ko orratzetatik, Agujas de Croixetong esaten dana, Abil de Croixeton. Hórrek egin dittut hor: hiru halako hatx zorrotz dira, hiru eta gero gehixago, baiña bestiak suabiak, baiña hiru oso serixuak. Punta batetik sokaz pasauta egin bihar dira eta egin bihar dira rappelak eta eskaladak eta zerak. Eta, nik uste, apropos eruan nau [giak], ze nik ekarri dot gomendio bat eta ikusitta eguraldi txarrak gia bat kontratatzia pentsau dot. Eta esan deste hamen geldirik egoterik ez dogu nahi eta hemen Grepora, gia zertzeko eta Greponera. Berak esan estan probau moduan berak nahiko leukiala eta ‘guazen Greponera’. Eta: ‘Ezta pentsau be. Nahi badozu horra’. Eta: ‘Bueno, bueno’. Egin juat horrekiñ eta harek esan jetsak bestiari: ‘Zu, konfiantza guztia euki honekiñ. Oso ondo eskalatzen dau’. ‘Bai?’. ‘Bai, eta gaiñera dabil mendian oso ondo. Eta horretan geldittu naiz. Eta batekin bixar Mont Blanc-era urtengo juagu. Halako refugixo baten lo egin…’”. Eta [Legazpi eta Urretxuko mendizaliak esan esten gero]: “Jo gu ez gaittue nahi, ez gaittue nahi. Juan gaittuk eta ez juek nahi”. [Nik]: “Bueno, ba nahi badok, hor egongo dok nerekin dagona eta esango jetsat ia zuek be. Eta hirurok juango gaittuk”. Eta esan netsan: “Hónek ondo dabiz eta lagunak dira eta alkarrekiñ eta”. Bueno, azkenian konbenzidu najuan, baiña hórrek esan esten beste laguntzaille batek eruateko, "porteador" esaten jakona. Atzian juango zan. Bueno. Etara nittuan kontuak eta holan egin gendun. Hirurok juan giñan, hárekin bixekin Mont Blanc-era. Gero bigarrenez nere emaztiakin bakarrik igo juat. Bai.