Zumaia (Gipuzkoa)

14 urterekin aitaren tailerrean lanean

14 urterekin aitaren tailerrean lanean <p>14 urterekin bera ere aitaren lantegian hasi zen lanean, lehenbizi zerran eta gero fresadoran. Orduan emakume bakarra zegoen tailerrean lanean. Aita hil zenean ama ezer gabe geratu zen, orduan alarguntasunik ez zelako kobratzen eta tailerraren dibidendoetatik bizi zen. Seme-alaba guztiek lan egin behar izan zuten.</p>

- Ta ni lanian’e hamalau urtekin hasi nitzan, e!
- Bertan?
- Bertan.
- A, bai, e?
- Eta makinan […] o?
- Ez. Bai, famili… Zerran.
- Zerran?
- Ta geo zea, fresadoran, geo.
- A, bai, e?
- Bai. Hamalau urtekin.
- Ez. Bai! Emakume bat zeon. Gerra ondorena zan ta emakume bat zeon.
- Gizona kartzelan o ez dakit nun zekan emakume hark eta hark zeakin, nerekin iten zun.
- Ni neska koskorra!
- Bai, bai. Bai, ba. Bai, ba. Gure ama geatu zan ezer’e gabe. Oseake, geatu giñan… Taillerra zeon, baiño ez zan orduan seguridade sozialik eta ezer’e, eta ez zuen, geo zeaik ez zuen in. O hiltzen zanian o zea eman, o ez dakit ze, ez… Oseake, gure ama bizitzen zan "con los dividendos".
- Enpresana.
- Enpresena. Ta klaro, guk danok lanea jun giñan. Oseake, bai, nere ahizpak ere bai. Ta behekua, behian dakat ahizpa bat, hura’re pasa zan zeatik, eta bestia berriz, bestia’re ofizinan eon zan, hirugarrena’re.