Zumaia (Gipuzkoa)

Zazpi aldaretan mezak

Zazpi aldaretan mezak <p>Zazpi aldare zeuden lehenago eta egun batzuetan aldare guztietan egoten ziren apaizak meza ematen. Estipendioa. Norbait hildakoan hildakoari "meza ateratzeko" ohitura.</p>

Transkripzioa

- (Ramon) Geo zauden altare asko, ta apaizak mezak ematen zituen altare danetan. Uain bat daon bezela, kapillan bi, San Josena, lau, bost altare… ez gehidxo! O bai, sei. Sei altare zauden. Ta erdikua zazpi.
- (Ramon) Geo zauden aurrian, zean, San Telmo […] beste bi altare.
- (Ana Mari) Bai, bai, bai. Uan ixeritzeko dabezen banko hoidxetan, ez?
- (Ramon) San Jose, eta animen purgatoidxotakuan, sei, zazpi. Ta bazian egunak danetan apaizak meza eman ta meza eman, danak difuntuaneko. Ta meza bakoitzak zakan estipendio esaten zidxoen zea, dirua zakan. Ta honek esan duna, familiya hola zeoze zana, diru asko jasotzen zuen ta dana hua gastatu arte, mezak, gregorianak, eta.
- (Ramon) Egunak eta segi! Uaiñ ere, uaiñ ere hori´re badake ohitura, hori nei ez zait behiñ´e gustatu baiño, meza ateatzen didxoe igual bere amen eguna da… ateatzen al dezue meza?
- (Ana Mari) Ez, laga in nun.
- (Ramon) Zuek?
- (Joxe Migel) Hamabi duro.
- (Ana Mari) Oan hamabi euro, ta laga in nun.
- (Ramon) Mezetan izena esaten ditu.
- (Ana Mari) Bai.
- (Ramon) Honen amena, honen aittena, taka-taka. Askotan Maria esaten du, ta Mariak berrogei dabez Zumaidxan.
- (Ana Mari) Bai.
- (Ramon) Baiña geo hori esaten du, Concilidxuak ekarri zun difuntu guztidxenak, danenak esateko mezetan esaten du. Ta difunto danak sartzen diala orazidxuan. Orduan ez dakazu ze aitatuikan […] izena.
- (Ramon) Andre Maiko egunian mezeta jun ta igual esan zituen hogeita hamar!