Zestoa (Gipuzkoa)

El Escorialen desfilatzen

Coruñatik El Escorialera joan eta desfilatzen aritu zirenean, alemanek dohainik egin zuten; Tiburtziok eta bere taldeko soldaduek, ordea, ordaindu egin behar izaten zuten.

-Escoriales, ba al dakizu nun daon Escoriatz (Escorial esan nahi du) hori?
-Bai.
-Guri han edarra ein tziun. Alemanak (...) Zea hortaa jun giñanian, handik... zortzi egun pasau giñuzen desfilatzen..., alemanak hango zea ikustia debalde eta guri kobrau eiten zigun, Escoriatzen (Escorialen), Escoriatz hori famaua da ba zer hori¸ hori Madritikan zera dao.
-Madriden ondoan?
-Escoriales. Franco xaharra-ta han enterrau zituen ba gero. Sekula ez ziñan harea jungo?
-Ez naiz izan ni.
-Eliza harek gauza haundia zun, bo!, famaua eliza’re ta. Alemanak debalde, eta guri kobrau eiten zigun zea eitia. Lotu beratzi eta afusilatzera nola eramaten zituen ordun, orduan zan afusilatzementua.
-Sekula ikusi zenuen afusilatzen baten bat?
-Guk ikusi ez, baiña guardia pranko ein, eamaten eta, karzelatan-ta guardia asko eiten gendun Ferrolen-ta egoten giñanian, bu!
-Kartzelatan egiten zenuten guardia?
-Ehun soldau igual egoten zien ganbara haundi baten, eta periodikua (...) gerran hor extranjerien-ta. Batek igo zun mahai baten gaiñera ta dana ixil-ixilik letu, batek letzen zun-ta. Hara!, zenbaitek historia earki esango luke, nik berriz ez det baliyo hola zera eiteko-ta.