Taxiak eta jende inportantea

Taxilari-lanak egiteko, zaldia eta gurdia izaten ziren garraiobidea. Zarautzen nork zuen autoa eta zer jende ezagun etortzen zen aipatzen du.

Transkripzioa

- Automobillik’e... bai, bakarren bat. Ezautu nun nik Zauzko herritikan golea taxisa bezela, zaldiya ta karrua, edo kotxia. Otamendinen zea, Otamendinen hoik’e zea zian, taxisan tokiyan zaldiya ta kotxia ezautu nitun. Ta Donostira’re bai! Donostira’re zaldi bakarrekua “sixto” esaten ziyona. Ta bestiak bi zaldi eo laukuakin’e bai, zea, kotxe haundiya. Geo automobillak aristokraziyak Granadanekuak ekartzen zituen bi, ta besten bat eo beste. Beste automobillik ez zan.
- Ta ze jende etortzen zan leno honea?
- Jende haundiya. Honea etortzen zian ministruak. Nik ezautu nitun hamen lehendabiziko ministruak “Marqués de Cortina, esto, ministro de economía” uste det. Benjumea: hoyek oain Txapelaunditako mojak nola? Hor eoten zan. Eta bestia ministrua “Conde Gozander”, hori Domeken koiñaua zan.

Egilea(k): Arantxa Mitxelena