Ura nola atera zuten herri azpitik

Ura nola atera zuten herri azpitik Ura berotzeko paila erabiltzen zuten. Ostaturako erabiltzen zuten. Sukaldean berotu, eta goraka bidali, goiko geletara. Ura ere Zarautzen beraiek atera zuten lehenengo. 1952ra arte, ura Igeldotik ekartzen zen. Urte hartan, Markesak ura galdu zuen, eta ur-bilatzaile bat ekarri zuen ura non galdu zen aztertzera. Ur-bilatzaileak Pioren ostatuan egin zuen lo eta esan zien beraien etxe azpian ura zegoela. "Bombas Itur" lantegikoa laguna zuten, eta bere laguntzarekin atera zuten ura. Santa Barbaratik jaisten den erreka herri erditik pasatzen da, herri azpitik.