Pagoetako gurutzearen inaugurazioa

Pagoetako gurutzearen inaugurazioa Pagoetako gurutzearen inaugurazioan egon zen 10 urte zituela. Eguraldi txarra egin arren, jende asko aritu zen dantzan txistu eta danbolinarekin.

- Pagoetako gurutzean inauguraziyuan egon ziñela.
- Oi! Ederra! Dantzan ta esaten ez dizut, ba, izugarrizko korro eder haundiyakin, ta gu erdiyan txikiyokuak dantzan. Ta euriya han jo ta ke in zun. Eta, euri hori dana, busti-busti-busti in nitzan, eta ordun hamar urte t 'erdi nezkan. Bueno, hamaika iteko neon, uztaillan. Eta, jaun hartzia hamaikakin in behar izaten zan. Baiño, este, esan zun, karo, e, uztailla, ekaiñan azken arte bakarrikan izaten zan. [...] urte guztiya hartzen da, ta ekaiña [...] arte, sei hillabete arte izaten zan. Ta nik uztaillan bostian iten nun. Ta esan zian hurrungo urtian in beharko nula. Eta esan niyon, Jesus Maria! Neska hazitzen, osea ke, gazte-haziya nola esaten da? Gazte-haziya izan naiz. Nei igual hamabost urtekin esaten zian hemezortzi urte nezkaela. Eta geo, hemezortzi ta hogei iten nitunian, hamazazpi igual esaten zien nekala. Bai, egiya, e?
- Jende asko jun al zan hemendik Pagoeta? Zarauztik jende asko?
- Nik uste baietz.
- Bai?
- Ni behintzat, ni neska-koskorra nitzan hamaika urtekua ta neetzako asko zan jendia han.
- Oiñez jungo ziñaten, noski?
- Oiñez, noski.
- Bai, bai, bai. Oiñez, oiñez. Geo beste behin o bitan o bakarrik jun naiz, e. Karo, hamabost urteako horrea sartu nitzan, ta...
- Ze musika zeon ba, soiñua ala txistua, edo?
- Bai, txistua ta danboliña uste det zala han. Bai, ta danak dantzan ta.