Txikitatik hondartzan

Txikitatik hondartzan <p>Txiki-txikitatik joan izan da hondartzara. Igerian aurreraino joatea gustatzen zitzaion.</p>

Txiki-txikitatik joan izan da hondartzara. Igerian aurreraino joatea gustatzen zitzaion.

-Hondartzan ibiltzen al ziñaten?
-Hondartzan bai asko, hondartzan bai igeriyan. Ba harrapatzen nun guztiyan ta eote nitzan guztiyan ta txiki-txikitatikan beti, bai ta hemen ezin zanian molla ta ez zuen lagatzen molla juten, baiño han ikasteatikan ta.
-Nun ikasi zenun igeriyan?
-Hondartzan ala mollan?
-Nik ustet gehio hondartzan. Ta geo gehiegi atrebitzen nitzan gure gizona larritu iten zan ta “ez zaite aurrea jun e! hola ibili zaite e!”. Eta ni aurrea juteko ohitura hantxe ondona ibiltze nitzan. Eta bat han dator giza-seme bat dana sustatuta, korrientian nebillen, eziñian nebillen, antzeman in zian ta: “Lasai e, ertengo naiz-ta”. “Ez launduko dizut”, ta “Ez, ez segi lasai”. Baiño onduan jun zan, “Ertengo naiz”. Senarrak esaten zian beti “zuk solterotatikan”. Berak erakutsi zian ta hemen itsasua goi-goian zeonian mollaraiño juten giñan eta bakarrikan geo bildurtu ite zan, eta geo ya hasi nitzan hola ibiltzen, batea ta bestea bai. Geo olatutan izugarri gustatzen zitzaiten. Oain, berriz, olatuikan…

Egilea(k): Enara Aierza Lazkano (Lizardi Institutua)