Gerra aurrean abertzale ezagunak Zarautzen

Gerra aurrean abertzale ezagunak Zarautzen Zarautzen, abertzaleen artean, Lizundia oso ezaguna zen. Baita beste batzuk ere, Begiristain, Alberdi, Akilino, Salbide...

- Eta nortzuk zian hamen, e, abertzalien artian ta hola pertsonai ezagunik eta?
- Pertsona ezautuak, nik, osea, aituta lehendakaia, zea, Lizundia zana, Testil Gipuzcoanako nagusiya izandakua. Gure osaba sekretaio denboa askotan, aita 're bai.
- Osaba, zein zan?
- Osaba, Joxe, Kojua. Alkatia izandakuan aita zana. Fernando Subinas ta, hoiek zian hamen, Beristain ta, bankuan eon zana, bankuko direktore...
- Gerra aurretik, bai. Ta geo hartu-emanak guk hoiekin izan ditugu beti, geo, gerra pasa ta geo 're, bakoitza bere lekutatikan etorri zianian 'e, batzuek kanpotik bestiak kanpotatik danetik etortzen jun zianian, geo ya hartu-emanakin beti. Eskutu samarrian baike.
- Ordun, famili zea batzuk ya bazeuden ya sustraituak eta?
- Bai, bai, bat baiño gehio, zea, hartu-eman fijuak zazkazunak ba, jakiñak zian, Zabalegitarrak eta Akilinotarrak eta, zea, ya zea haundiyakin. Gerekatarrak eta...
- Akilinotarrak zeiñek, hauek, azken kale-baserria euki zutenak hemen?
- Zein?
- Azkenengo kale-baserria, ganaua ta hamen kalean euki zutenak oain dala...
- Akilino? Bai.
- Hoiek, ez?
- Bai. Hoiek eta geo hoietako batekin ezkondu zan zeako bat, beak, este... Gernikatik etorritako bat, este Jesus Makazaga. Hua ez zekit tenientia o hola izanda zan hua, o sargentua, zea, este... orduko gerran. Hua horrea ezkonduta etorri zan, familik ez zun izan, baiña haiekin ta ta 're hartu-emana beti, gure aitan ta kuadrillakuak gelditu zian haiek.