Urruña (Lapurdi)

Harrera-familia II

Harrera-familia II Gurasoen asmoa etxean haur bakarra hartzea zen, baina zentruan bi anai zeudela esan zieten eta ez zituztela banatu nahi. Ondorioz, biak hartu zituzten etxean. Hasieran, gogorra izan zen. Bere amak elkartasuna adierazteko zuen joera azpimarratzen du.

- Eta batera etorri ziren biak?
- Bai... Hastapenean... gurasoek zuten ideia zen ... bat harreran, ume bat edo, hartzea. E... a'itu baitzuten irratian, eta ba gaztetxo edo ume batzuk zeudela hor, ba etxerik gabe, eta zera eta... zentro batean bizitzen, eta ba ama biziki... - nola erran ? - biziki... oso elkartasunaren balioa beti transmititu izan digu, eta harek ere, hala zuen, den... ororen gainetik ez, pixka bat. Ta orduan, ba tira bai, hastapenean zela bat hartzea. Bainan,... bazen, joan ziren eta zera, ta hasi ziren prozesu hortan, eta erran zieten: "Bai, ba begira, hemen daude bi... anai. Eta anaiak dira, eta ez ditugu ba bereixi nahi, eta bat eraman nahi, eta, eta bestea ez, eta zera..." Ta tira, batekin abiatu zen ideia, ba azkenean... bi! Bi etorri ziren, bi anaiak, anaiak baitziren heiek, eta, eta tira, ba gaiñera, buf! ez ziren /etziren/ hain... Ez dugu sekulan jakin ideia ona izan ote zen. Biak, aski konfrontazio zuten heien artean, eta tira... Ta tira-hala ibilki ziren, baina, baiña begira denbora zer den, ez, eta bizitza zer den, ba orain elkarrekin daude, ta oso ongi konpontzen dira, eta tira ba agian egindako lanak ere, ba eman ditu bere... bere fruituak, zentzu horretan ere, ez? Ho'ien harremanaren beste... ba harreman horrek har zezan beste forma bat, azkenean. Eta biziki ongi, bai. Baina tira, ideia baten, batena zen, eta bi etorri ziren...

Egilea(k): Peio Dibon-Elissiry