Urnieta (Gipuzkoa)

Lasto-sortak argi egiteko

Lasto-sortak argi egiteko <p>Lastoaz lasto-azaoak egin eta argi egiteko erabiltzen zituzten zuzi gisa. Estu-estu lotu, su eman eta ilunetan elizara joateko eta zernahitarako erabiltzen zituzten. Bideak oso txarrak ziren garai hartan. Nahiko meritu izan zuten gurasoek hain familia handia aurrera ateratzeko.</p>

Transkripzioa

- Geo zea hoi, garrillua eo ez dakit ze izen zun, zea jota indako harek ta hare in bihar izaten gendun eliza jungo bagiñan.
- Hara!
- Illun eoten zan ta parolik ez, hue estu-estu lotu bi-hiru lekutan, ta lau-bost bat lagun bai, ama, beti gukin, aitta, behiyak [...] eo [...]. Hari eman su, modu hontan ta martxa hor [...] ta aurrea, lau-bost lagun.
- Harek aguantatzen al zun hola..?
- Bai, estu lotu ezkeo bai, bai. Pixket itzaltzen eo zeatzen bazan, "eman!" buelta bat eo bi ta berriz'e [...]. Bidiak txarrak zian ta, abarka zahar batzuk baldin bazian, berrinak, berriz, aurrena jaikitzen zanak jazten zitun, ta azkena jaikitzen zanak, zaharrak.
- Ordun ez zun norbeak eukitzen bere abarkaik?
- Bai, zea eukiko zun, harrapatu in behar.
- Aurrena harrapatutakuak, aurrenekuak hobenak jantzi.
- Bai. Zazpi siñade ta aitta ta ama, beatzi, ta aittona, hamar. Etxe txar hontan, nahikua gure aittak eta amak eitten zuen e? Gu danok bizik ateatzia.

Egilea(k): Eli Agirre