Urnieta (Gipuzkoa)

Etxeak su ez hartzeko modua

Etxeak su ez hartzeko modua Sua pizten zutenean, etxeak su hartuko zuen beldur izaten ziren, haize handiak izaten baitziren; horregatik, sua babesteko moduak zeuzkaten.

Transkripzioa

-Geo gue etxian haiziak-eta ikeragarri izan izandu ohi da, eta suba pizteko bildurrak, etxiak su hartzeko bildurra izaten zan haundiya ordun. Eta gue etxian bazan hortik aurreako holako tamaiñatxo bat. Nik Urnitan basarritan sartu ta atea eiñ izan det baten baiño gehiagotan, ta iñun ez nun ikusten, eta ekonomika bezela bi zulokin. Ta azpitik hautsa ta ateatzen zala, behera juten zan hautsa, ta behetik hautsa ateatzen zala, ekonomika bezela bi zea zittun, bi parrilla bezela ta han haizia zanian.
-Hura babesxeago ala?
-Bai, harek barrukua baizun dana. Ta tximiniak berriz dana bon-bon-bon dana behetik gora. Gora tiratzen du tximiniak. Kia ere harek eramaten du ta.
-Eta beste ekonomika gisako horrek hango suan kia nora ateatzen zan?
-Kanpoa, bai. Kanpoa jarrita zun tuberi bat kia hua zeatzeko.
-Hua seguruxeagua zan ordun?
-Bai, haize-denboako. Oain harek zerak ez zittun haundik eta egur txikiya bihar izaten zun, eta gauza itteko denboa asko bihar. Baiña hua ere itten gendun hegoazia zanian. Pixkat sufritu, baiño... Alde askotara sufrittu giñun eta harekin'e sufrittu in bihar.