Tolosa (Gipuzkoa)

Arco-iris izena asmatu zutenekoa

Arco-iris izena asmatu zutenekoa <p>Errepublika garaian, hainbat jarrera politikotako jendea batzen zen elkartean; eta, denen artean, Arco-iris izena jartzea erabaki zuten.</p>

- Eta ze giro zeon orduan, republika garaian? Zuk gogoratzen dezu nola konpontzen zan jendia?
- Bai, hasi naiz izena, Arco Iris, aber nundik azaldu zan. Eta ni beti gogoratzen naiz han, Zerkausin, iten genun junta bezela. Ta batzuk, famili batzuk, republicanos, bestiak karlistak, bestiak sozialistak eta… Ba, guk hamabost urte. Ze izango nitzan ni? Ba… Bueno, arrebagatik, ba, Batzokira juten ta hola. Ta, ordun, ze izena jarri behar genun sozidadiai. Ta […] ze izena, ba… [bat…]. Ya gero atera zan “zergatik ez degu jartzen Arco Iris?”. E? Danak diferentiak nola zian. Ta hola, hola hasi giñan sozidadea.