Soraluze (Gipuzkoa)

Trumoia; baserrietako sinesmenak

Trumoia zetorrenean, kandela bedeinkatuak pizten zituzten. Oinaztarria baserrian sartu zenekoa.

- Ba, kandela bedeinkatuak be egoten zittuan, ta harek ixotuta ta atiak itxi ta bentanak itxi ta... Ta gure aitta hamentxe, ni ointxe nauen lekuan, jo-ta jaurti juan oñaztarrixak! Jo-ta jaurti, e! Ta eskua hola txanbututa, aieneka baten; eskurik zuzendu ezinda ta aieneka baten. Ta jaurti juan bide-saillian. Hori hor dauen... Ez, ez, ez. Hamen daon radixuau?
- Bai.
- Honetxen... hauxe iguala ixa, oñaztarrixak jo-ta dana apurtu juan hor. Ta amama [...] najeuan hamentxe... Bai, amama, amama uste juat. Ala Maria? Bat bai, behintzet. Hamentxe jarritta haura be tokau oñaztarrixa [daonian], ta dios! Haura hor zihar garrasika baten. Horrek neuk ikusittakuak, e! Oñaztarrixakin.