Segura (Gipuzkoa)

Erreka bits gorriz beteta

Erreka bits gorriz beteta Zegamako paper-fabrika martxan zegoen garaian, erreka bits gorriz beteta etortzen zen. Behin, lagun bat konturatu gabe errekan sartu, eta ezusteko galanta hartu zuen.

Transkripzioa

- Garai hartan Seguraerrekan zea etortzen zan... hor pastea-o eitten zuen Zeamako fabrikan, zea bat...
- Papelera zea. Ta errekea pitxe, dana, hola, lodin eoten zan. Ta errekan, erreken ondo-ondon dau, zea, errota bat Seguran, Segurako herria allau baiño lehen hantxe goitik behera jaitxita. Ta nere [etxekoaneko] zea hori –nere kintoa zan, gaiñea–badator ta errekan gauen [zea hasi da] ta pitxetan gerriaño sartu, uden, zea, pitx hortan. Pitxe, zea, formatzen zan ba zea horrek. Errekea, kolorea, gorri-gorrie ude etortzen zan beti. Ta susto earra bai harek´e!
- Ta zeatio sartu zan ba errekara?
- Akordau be! Pasatzen hasita errekan! Je! Zeatio sartu? Ez zon eukiko gogo haundiik ez zon eukiko han sartzeko, baiño...
- Gaua al zan?
- Gaue!