Segura (Gipuzkoa)

Ehiztari eta saridun

Ehiztari eta saridun Azeria harrapatzeagatik, eskean aritzen ziren lehen. Zapelatza botaz gero, herrian hanka moztu eta ehiztariari ordaindu egiten zioten. Gaur egun, ordea, ezin da zapelatzik harrapatu.

- Axaritan´e, axarie harrapatzen zaille da, e?
- Ta harrapatzen zunak ze eitten zun gero? Ez zien dirua-o ematen harrapatzen zunai?
- Bai, oain ia holakoik ez dao. Harekin eskeen ibilita gare. Jendea, ni ez naiz ibili baiño gure etxea etorri die, axarie bota zuela ta eskeen. Ta dirue biltzen zuen, gaiñea. Oain e... Ta beste bat, zapelatza, ez dau botatzeik oain! Ta lehen botatzen baldin bazan, herriin hankea mozten zien eta holako bat, ez dakit hamar pezta o ze pagatzen zuen, baiño pagau eitten zuen. Zeati zapelatza ta buitrea ta horik die ba baserrin ia animalik, zean, txahalak eta arkumaak eta ia jaten dittuenak.
- Ta ordun dirua ematen zitzaien?
- Bai, baiño oain ez dau botatzeik. Ez dau /eztau/ botatzeik, ez.