Amasa-Villabona (Gipuzkoa)

Mekanikariak, igandetan lanera

Mekanikariak, igandetan lanera <p>Tolosako paper-lantegiko kontuak. Lantegia igandetan itxi egiten zen, ez zuten lanik egiten. Igandetan makina gelditzen zenez, mekanikariak joaten ziren lanera aberiak konpontzera.</p>

Transkripzioa

- Gero Tolosara jun nintzanen, igandian ta dana lana itten nun. Bueno, igandetan ta larunbatetan gu jai, taillerrian jai itten gendula, papelerako nola itten gendun lana Tolosan? Ordun larunbata ta igandian nola papeleran lan itten zuen, ixten zuen edo geldittu zuen, ordun juten giñan larunbatetan igandetan ta lanera papelera edo harea edo honea edo...
-Papelera beti zabalik egoten zen? Igandetan ere bai?
-Eske igandetan garai hartan ez zuten lana itten igandian. Baiño aste guztian nola lana itten zuen, igandetan prepatu iten zan makina, geldittu nola iten zan makina, ba aberiak eta arreglatzera. Papelerak. Batzuk gero hasi zan hori, hiru errelebo bai itten zuen baiño hasi zan bost edo sei errelebo jartzen zala. Tipo americano edo ez dakit zer esaten duten. Baiña ordun igandean gelditu iten zan, orain ez da gelditzen, ez larunbata ez igandea ez ezer. Edo erabat geldittu edo bestela ez da gelditzen.

Egilea(k): Irati Lizeaga (Badihardugu Euskara Elkartea)