Segura (Gipuzkoa)

Segurako mandatariak

Segurako mandatariak Lehen baziren mandatariak, Donostiara joaten zirenak. Enkarguak hartu eta bete egiten zituzten. Mandatariak nola ibiltzen ziren azaltzen du.

- Errekadistak bazeren?
- Errekadistak.
- Bai, errekadistak bazeren, bai. Donostia juten zien rekadistak. Asten behin edo bi aldiz juten zien.
- Ta zein zan beraien lana?
- Hartu ta Donostia eraman enkarguk, eta handik ekarri enkarguk. Ta gero partitzen zittuen beheran, taberna bat zeon ta han partitzen zittuen.
- Bai, bai, bai, bai, esateko nik ez dakit ba, hemen lana zaukenak, zapaterik eta horik, ba, narrue igual ekartzen zuen. Nik gure aitte zanai aitzen nion, zeak... pintura potek-eta ekartzen zittuen ta... Beak juteik ez ta... bai. Ta beste edozein enkargu eramaten zizuen.
- Ta ze jungo zian hoiek trenen o?
- Trenen, trenen, trenen juten zien bai.
- Gaztek izaten zien, edo?
- Amonak´e bai, amonak´e bai. Ordun autobusek-eta hasita zeuden eta. Lehenao, berriz, ba, karrotan, lehen karrotan juten zien, karrotan. Ta horik juten zien trenen. Enkargu pila ona ekartzen zuen, ene...!
- Kargauta etorriko zien.
- Kargauta. Gero karroa zeuken eta karron [etortzen zien]. Ta Donostitik estazioa´re karron.[Nunbaitetik...] enkarguk hartuta karron. Rekadistak. Gero rekadistak hasi zien kotxetan´e bai. Hemen kotxetan... baiño Beasain ta horiitan bai rekadistak. Oain´e ez dakit... igual egongo die batzuk.

Egilea(k): Maddi Ormazabal Sudupe