Orendain (Gipuzkoa)

Umetatik lanean

Umetatik lanean <p>11 urte zituela, neskame joan zen ume txikiak zituzten etxe batera. Eskola bukatu, komunio handia egin eta lanera joan zen.</p>

- Jo, ba, ordun zu Orendaiñen jaiyo ziñan ta noiz arte eon ziñan Orendaiñen, zenbat urte bitarten?
- Hamaika urte bitarten Orendaiñen eon nitzen.
- Hamaika urte?
- Hamaika. Ta hamaikakin jun nitzen neskame.
- Lanea seittun.
- Bai, seittun lanea, eskolatik ateatzeko zai zeren, ni zeatzeko, harea emateko. Zeati ni jun nintzen etxe hortan ume txikik zeren, ta nik eskola bukatu zai. Esan zian nere amak: “Ez, eskola bukatu arte ez zea jungo”. Ta hamaika urtekin ya komunio haundia itten zan ordun, eta ordun jun nitzen.
- Lehenaotik zuk nahi zendun, jun nahi zendun?
- Nik ez, baiño aittek bai, ni hartu behar niñunak leheno nahi zun. Entenditzen dezu? Baiño nik... amak esan zian nerek “Ez, hamaika urte betetzen dittezunen, ya komunio haundie itten dezu ta ordun jungo zea” esan zian. Ta hala jun nitzen.

Egilea(k): Alaitz Urkizu Elizetxea