Ondarroa (Bizkaia)

Umeak izatearren bajarik ez

Umeak izatearren bajarik ez <p>Umeak izandakoan, ez zuen bajarik izan. Senarrak, itsasotik etorritakoan, kamioiak kargatzen lan egiten zuen, etxera arraina eta dirua eramateko. Kontxitaren ahizpak lagundu zien umeak zaintzen.</p>

- Umiek eukitteran zuk bajarik edo ezer eukitzen zendun?
- Zelaik eukiko gendun? ez geunkan ixebe ta, seguroik eta ixebez ta!
- Ta, orduen, zer kobraten zendun?
- Ixebez, ez banu biharrea ez da eta bazuz biharrea, bai. Ixebez! Ta gixona, hau, itsosun sartu zan honek jaixo zinin. Ta itsosun be gero ez gazkun gerta, baiña bueno. Ta itsosun. Ta gero paraten zinin negun, ez zeuan ixer, ez zeuan paroik be, ez zeben kobraten. Gero hasi zin paruku te hori, baiña ordun ixebez. Ta ordun ze eitten eban /etxeban/ hiru ume geunkanetik? Barraa, kamionak kargatea jun. Itxos... Negun, karga-deskargan. Ta arraiñe ekarten eban, ta diru. Ni sari konpontzea be ezin nitxan, txikixa neukan artin. Grazixak aizti gazti, ama ta, amaz-ta bixi zan, baiñe honaxe etorri zan, ikusirik... Harek asko lagundu ostan, Kanadaa jun arte.
- Senarra: [...]
- Bai ta berdurak eta gauzak eta be bai, ta baserrire be juten ziñan laguntzea ta handik be asko bajaten zendun gauzak…

Egilea(k): Nora Ruiz (Eibar BHI)