Ondarroa (Bizkaia)

Kotizatu gabeko lana

Kotizatu gabeko lana <p>Lan asko egin arren diru gutxi irabazten zuten. Berak hango lanak utzi eta segidan hasi ziren kotizatzen, ordura arte ez baitzuten egiten. Gerora jarri zuen dendan egindako lanari esker kotizatu zuen kotizatutakoa.</p>

-Ta jornal kontuek eta zelan izeten zien?
-Gitxi, gitxi, biharra bai asko, baiñe diru gitxi. Eta ibili giñan azkanengoko urtitan ahalegiñak eitten ba seguruk eta, jubilaziñoirako ta. Neu geldittu ta bertan urtin kontsegiu eben jubilaziñoirako ta horrek eta.
-Kotizaziñoa ta.
-Kotizaziñoi. Neu geldittu eta orduntxe urtin. Eta ordurarte aurretik ebiltten giñan e? kofraxan batzarrak eta eskatzen eta eskatzen baiñe, ez doskun…
-Eta zuk orduan ez zendun kotizau?
-Ez gero, denda bat epini gendun ta ni dendan, hantxe kotiza nitxan. Ta gero, zer… berrota hemeretzi urteaz emon ostan /emostan/ siatikiaz sikaute geldittu nitxan, dendi itxi gendun ta gero ba beste enpresa baten bittartez… hori, ta kobraten na baiñe ez sari konpontzen da muellan e? Da lehena-lehena gurin ama eta ebiltten zinin be pagaten otsen /pagatetsen/ neskatillai, kotizaten eben /kotizateben/. Ze guri amak kobraten eban ta. Hori baiño gogorraua eitten otsen /etxetsen/ gurin amai ta… Kofraikuk esaten otsan /esatetsan/, sari konpontzen eta muella ebiltten zan, ta muellakuk pagaten otsen /pagatetsen/ armadorik eta. Ta berak esan otsan /esatsan/ kofraiko batek ofizinetan eguanak, pagaten badozu /bozu/ sari konpontzen, bueno sari, ez, muellakuk pagaten dotsu /pagatetsu/, baiñe sari konpontzen be pagaten badozu /badozu/, bittatik kobrako dozu /kobrakozu/. Eta gurin ama bixetatik paga, baiñe kobra batetik ein eban. Harek diruk noa jun ete zin... batetik kobraten eban /kobrateban/. Ta gero ein eben kendu, neure hori zan, sasoi, kendu eben ta neu geldittu ta bertan urtin... baiñe ez sari konpontzetik eta muellatik eta biharra asko in dou /inddou/, asko, ta ordo asko ein ta diru tamañu eta jubilaziñoirik bapez handik, gero… bai, holantxenik zin gauzak.

Egilea(k): Leire Aranbarri (Ondarroako Institutua)