Olatera doazen urak

Olatera doazen urak <p>Jaturabeko ura ere joaten zen Olatera. Zapatakoa ere bai. Makinak. Urak non elkartzen diren. Arantzazura sarri joaten ziren, makinak garbitzera.</p>

- Bueno eta lehengo urokin jarraittuaz, Aitzgaiñeko zera, Saratxokua eta Jaturabekua be bai

- Eta gero Zapatatik be ez dator?

- Zapatatik, bai! Zapatakuak xakok makiña bat haundixa, potentia, eta bestiak, Aitzgaiñekuak xakok bi, Saratxokuak xakok bi, eta Olate, Urrusula Beitti deposittotik, hor Jaturabekuak xakok beste bi, txikiñaguak, gutxiau produzitten dauenak.

- Eta, eta, Zapatatik datorren ura gero juntaitten da Jaturabekuakin edo aparte doiaz?

-Bai tta ez! Jaturabetik, e, datorren ura pasaitten dok, Jaturabetik, presatik datorrena, Jaturabeko makiñetxetik azpittik eta han makiñia dabillenian, ur gehixago bixendako bi makiña. Bat, e, tuberixa bat xak Zapatatik, txikitxua dok, Jaturabera, eta batendako baiño gehixago ura badator…

- A, bestetik?

- Makiña bixak ibiltten dittuk, Olatekua be bai, haundixa, potentiori, eta Jaturabekuak  gutxiau emuten xok. Jaturabeko makiñia txikiñagua dok.

- Zapata.

- Zapata.

- Bai, jauna! Horreitxek dittuk. Eta Arantzazun sarri faten gintzuan gu, Arantzazura udazkenian, hostro, orbela daguen denporan eta … parrilla garbittu egin bihar zuan eta makiñia ura emun bihar eta parrillia egitten zuan zikinddu. Gaur automatiko-edo ifiñitta xazak eta hola, e…, parrillak garbiketan sarri ibiltten gintzuan Arantzazun esan dotena, eta Olatetik faten gintzuan oiñez hara; gaba pasau…

- Arantzazuko ura Zapatara, ezta?

- Zapata, Zapatara, hori, hori! Bai, jauna!