Burdingintza eta sute arriskua

Zura zen eraikuntzarako material nagusia, eta hori izan zen 1489an Kale Barriko sute izugarriaren arrazoi nagusia, nahiz eta ez bakarra. Burdingintza industria indartsua zegoen orduan Oñatin; mea ekarri, oletan burdina egin eta auzoetako nahiz kaleko sutegietan lantzen zen burdina hori. Ultzegin famatuak ziren orduan Oñatin, eta erreminta eta armagintzarekin batera sutegi kopuru handia zegoen herrian, baita errementariak ere. Iltzeak Sevillara eta Lisboara bidaltzen ziren. Duela 500 urte baino gehiago zeuden olak Zubillaga auzoan. Ontziginek eta batez ere banastaginek pisu handia izan zuten Oñatin. Garai hartan hasi ziren eraikuntzan harria gehiago erabiltzen.