Oiartzun (Gipuzkoa)

Senarra zinegotzi

Senarra zinegotzi Senarra, Manolo Iriarte, zortzi urtez izan zen zinegotzi. Mendiko gaia eramaten zuen. Gauean oso berandu etortzen zen udaletxetik. Frantxiska afaltzeko zain egoten zen, suaren aurrean, logaletua. "Auskalo nola ibiltzen izango zin". "Enpu inta atera giñan".

- Hua zea aittu zen, e... Konzejal! Iondu zen.

- Bai, zortzi urte in zittun.

- Zortzi urte in zittun?

- Ni pasia naz, amakiña zea bai! Gizona torri arte, igual mendira jon... Harrek mendiko zea 're baibaizekiyen, dena! Igual bea bialtzen zuten. Lanetik etorritzen zeneko, abisua! Ailletua! 'Ta jon in ber geo. Geo berriz, arratseko hamabiyak 'ta gizonik itxea agei ez! Herritikan. Hua al zen ba! Ni hantxe, suai juaz, zea, aurrea su erra nik eukitzen nun, 'ta neonek apaiya man nahi izaten berriz, nik. Bi, bi bakarrik izaki! 'Ta apaiya 're neonek man nahi aurreko alde.

- Hain berandu 'ta tortzen zen, e?

- Arront berandu tortzen zen.

- Lan asko!

- Ze aitzen zen... Ze... Izaten izango zuten! Izango zen ondoria 're.

- Karo, 'ta harrek 'e laundu nahiko zun 'ta!

- Hantxe... Han berko zuten denak durik gabe.

- 'Ta béak... E... Zea, ongi eamaten al zun konzejal? Karo, ze hor askokin... E... Asko haserratu 'ta ingo zizkaten?

- Auskalo nola ibiltzen izango zin, biño, nahiko eamaten izango zun noski!

- Zailla izango zen, e! Batzukin... Denakin ongi eman nahi 'ta...

- Bai, denakin ongi eamaten! Alkatia... Arkale eondu zen dembun eondu zen hora.

- Bai.

- Guk estreiñatu da Mamuta. Gue senar emaztik hantxe giñan afaiyan, zea merin... Afai merinda 'ro... Gehiyo bazin, biño... Enfu inta...

Egilea(k):