Odieta (Nafarroa)

Belateko lapurren urkamendua

Gipuzkoa eta Nafarroako muga-zaintzaileak. Bide-lapurrak Belaten. Urkamendiak ekarri omen zuen lapurren amaiera.

Transkripzioa

- Hemen bazen kontu zahar bat, inoiz leitu dudana, ‘El Brujo de Anozibar’ edo... aditu duzu zerbait Inazio? Brujo de... zea, Anozibar? e... Anozibarko kontue, ez zan brujoan kondaire, ez.
- Ez? nolakoa da?
- (Berriemailearen laguna:) Oye, pero brujo también habría habido, aparte de aquellos ladrones... aparte; ya tiene razón éste, ya.
- Lehenbizi zu oroitzen zara... de unos ladrones ¿no, Inazio?
- ¡Nooo!... he leído algo, he leído; por ahí estará un librico, en casa tenía yo, ya se ha perdido.
- Eta ez zara oroitzen zer erraten den hor edo?
- Ori... oiek ziren... Gipuzkoako... fronteran ziren mikeletiak! ta emen ziren, berriz, beztzen... izen bateki! Lantzen... ¿no tenían aiek?... guardianiak!
- Eta ixtorioa nola gertatu zen?
- Ta, aiek? orduen baitziren, nola erraten da euskaraz oräi... a los arrieros ¿cómo se llamaba?
- Mandazaie pai, ta, Belate...-ko... oiana pasteko, artze(n) zuten Lantzen, giek, ta giek tziren oiek, lapurrek, ta ken tzitioten krixme guziek, euzki gañera.
- Zer guziek, krismek?
- Nola erran duzu, krisme?
- Ah, krisma erraten da, e?
- Hori da kontua? eta gero, handik bertzeko zer?
- Gero... akabatu ziren kuadrille oik, akabatu zien; bat alde batetik, bestzea bestzetik eta, lapur... in tzuten lekue? sententzie tor tzelaik? Juzgaduti? an paratu zuten... lepazure moztu, te... tzilintzen, burue, ta Anoziberkoa... torri, torri zelai? ne abuelok erraten tzien neri... bizerra atra in tza-, atra zaiola terribliago!... il t’ondöan, bizer bat aundie, e? arront aundie bizerra.
- Hildakoari, e?
- Bueno, nik e... etzaket geiago erran, atsak apurätzen zaide oai ere, apats, (zuzenduz:) atsa(k) apuretu neri.

Egilea(k): Koldo Artola Kortajarena