Mutriku (Gipuzkoa)

Mizkia baserria

Mizkia baserria <p>Murtikuko Mizkia baserrian jaio zen, Bizkaiko mugatik gertu. Auzoko baserrien izenak aipatzen ditu. Auzo-eskola non zegoen azaltzen du; oinez 20 minutuko bidea zuen baserritik eskolara.</p>

- Zeu nun jaixua?
- Ni neu ere Mutrikun, ni Mixkian.
- Mixkian.
- San Jeronimotik goruntz, do beste barrixo bat, eta hantxen, Arantzamendi lehelengo ta gero Mixkia.
- Mixkia baserrixa.
- Bai, Mixkia zan behekua bat ta goikua bestia. Ta gero zozen, Dostua, Berrosasi, ikastolia, Elordi, Armetxa behekua, goikua eta Armetxa zabal, ta gero Bizkaiko mugia. Ta Bizkai aldetik etortzen zian, Kateikuak-ta, Galtzakorta-ta, Olabekuak hiru, baserri hurrenekuak gure ikastola hartaa, ikasten.
- Zeuk ikastolia aittatu dezu-ta, zer zon hantxe auzuan bertan ikastolia?
- Ba, guretik ba hogei minutu o hola jun bihar.
- Eta zein juten zan hara maistria edo?
- A! Lehelengo eon zian auskalo nundik noakuak zian, “Cara al sol” besteik ez zeuen kantatzen ta. “Cara al sol” ta holakotxe kantak kantau ta bale.
- Ni ez nai enterau. Nun zauan eskolia?
- Ba, gure etxetik ordu laren bat hara, Bizkai aldea, Bizkaiko muga-mugan, e.
- Larruskaingo mugan edo hola?
- Ez, harek urruti doz. Gu... Mixkia barrixua beste bat da. Mixkia da, Armetxan amaitzen da Mixkia.
- Artzai errekatik?
- Artzain errekatik ez giñan juten. Agerre badakizu, Mijoako Agerreko, hantxen onduan gora. Bai, oain kamiñua do einda handik goruntz, Arantzamendittikan barrixo hortan…

Egilea(k): Nerea Arrizabalaga