Mutriku (Gipuzkoa)

Itsasoko bizitza

Itsasoko bizitza Ana Mariren aita marinela zen; sekula ez zen aitarekin itsasontzian ibili. Garai hartan, emakumeak ez ziren itsasontzietan ibiltzen. Ana Mariren aita "Ezin aberastunekoarentzat" egiten zuen lan. Itsasontzia nolakoa zen, zer kargu zeuden, "kamañak" (lo egiteko tokiak ) nolakoa izaten ziren... Gertuko arrantzaldiak zortzi egun ingurukoak izaten ziren. Algecirasera joaten zirenean, berriz, bi-hiru hilabete egiten zituzten itsasoan. Bitartean, etxean nola moldatzen ziren kontatzen du; "norberak egin behar aitarena eta amarena".