Mendaro (Gipuzkoa)

Etxeko errota uholdeak suntsitu

Etxeko errota uholdeak suntsitu <p>Luisen jaiotetxean errota egon zen baina, bera umea zela, uholde batzuek suntsitu zuten.</p>

Luisen jaiotetxean errota egon zen baina, bera umea zela, uholde batzuek suntsitu zuten.

Transkripzioa

- Gero errotia egon zan gure jaixotetxe horretan. Nik ez neban ezautu. Ni jaixo ta bela... ufalak. Ufalak haundixak itten zittuan, ez oin. Orduan itten zittun ufalak! Ta hau ta hartu azpixan zea ta dana zertu. Haura arreglauko zan gero gerratik bueltan etorri zan modoko miserixie zatorrena jakin bazan, baiña ordun ogixa jun dendaa ta [lauko] ogixa hartu ta, ogixen faltaik ez zan. Dirue falta izengo zan igual, baiña ogirik-eta ez. Kasoik ez ta akabo.
- Ta orduan errotia ufalak eruan eta ez zan konpondu?
- Ez.
- Zeure ume denporan-edo hori...?
- Bai, ni jaixo baiño lehen errotia... iriña itten zala ta. Auzua, beti auzua... esaeria izeten da ta... hara ekarten ei zittuen. Ta ondo. Nik ez naban ezautu, txikixa nitzen. Jaixo ta zenbat denpora... esaten zaban amak. Ta akabo.

Egilea(k): Ainitze Oruesagasti (Badihardugu Euskara Elkartea)